Järvivedestä juomavettä – Vedensuodatin on loistava ratkaisu

Hyvälaatuisessa vedessä ei parhaimmillaan ole hajua, makua eikä väriä. Veden laatuun vaikuttavat kuitenkin ympäristötekijät. Rauta, mangaani ja kalkki ovat tavallisimpia syitä miksi vesi ei aina vaikuta raikkaalta ja puhtaalta. Haitallisia mineraaleja sisältävä vesi ei ainoastaan ole epämiellyttävää vaan voi vaikuttaa moneen asiaan kertymällä elimistöömme. Epäpuhdas vesi voi aiheuttaa myös saastumia, hapettumia ja värjäämiä. Ensimmäiset merkit hapettumisesta ovat yleensä vihertävät värjäytymät kylpyhuoneen kalusteissa tai vaaleissa hiuksissa. Suomessa suurin osa pohjavesistä on happamia eli niiden pH-arvo on luonnostaan alle 7. Omakotitalon tai kesämökin raudan- sekä mangaaninpoisto talousvedestä voidaan toteuttaa joko patruunasuodattimilla, yksinkertaisilla painesuodattimilla tai täysin automaattisilla painesuodattimilla, yleensä ilman kemikaaleja tai jatkuvia suodattimenvaihtoja.

Kesämökin juomaveden voi saada järvestä

Kesämökkeilijät saavat yleensä vetensä kaivosta. Yksittäiset kaivot, joiden vedenlaatu on moitteetonta, ovat valitettavan harvinaisia. Yleisimmät syyt vedenlaadun puutteisiin ovat maa- ja kallioperä tai itse kaivonrakenteet. Yleensä kunnallisen vesijohtoveden laatu on hyvää, mutta yleensä se tulee kalliiksi verrattuna oman kaivoveden käyttöön, sillä joihinkin kesäasuntoihin täytyisi rakentaa vesijohtojärjestelmä kokonaan uusiksi. Suurin osa henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetuista kaivoista voidaan kunnostaa sekä varustella suodattimella, mikä mahdollistaa moitteettoman talousveden käytön.

Suomi on tuhansien järvien maa, joten monen kesämökkiläisen mieleen tulee varmasti käyttää järvivettä juomavetenä. Vedensuodatin ratkaisu löytyy niin sanotusta käänteisosmoosilaitteistosta, joka asennetaan mökille. Asennustyöt onnistuvat helposti ja nopeasti, sillä yleensä laitteisto mahtuu vaikka saunan lauteiden alle piiloon. Yleensä vedensuodatuksen jälkeen otetaan näytteet juomavedestä, jotta voidaan varmistaa että se on puhdasta ja kaikin puolin juomakelpoista. Tällaista laitetta suositellaan mökkikäyttöön, sillä kyseessä ei ole kovin suuri investointi ja esimerkiksi uutta kaivoa ei tarvitse kaivaa. Vedensuodatin laitteistossa on useita suodatusvaiheita, joiden läpi vesi kulkeutuu. Suodattimien vaihtoväli on kuitenkin kesämökkikäytössä useimmiten pitkä eikä laitteen muusta ylläpidosta tarvitse juuri huolehtia. Juomaveden puhdistaminen mökillä tekee elämästä helpompaa, kun juomavesi tulee puhtaana järvestä, päästään mökillä eroon veden ostamisesta ja mökille tuomisesta.

Vedensuodatin vähentää myös muoviroskaa, kun tyhjiä muovitonkkia kertyy vähemmän. Monille saattaa riittää se, että mökin juomavesi on puhdasta, ja pesuvesi saatetaan ottaa esimerkiksi suoraan järvestä ilman suodatuslaitteita. Niin sanotun käänteisosmoosilaitteiston voi yhdistää kaikkiin mökin hanoihin. Näin saadaan myös saunaosastolla puhdistettua vettä. Tarjolla on paljon vaihtoehtoja riippuen siitä, kuinka isoja investointeja tahdotaan tehdä. Jalovesi Oy valmistaa ja asentaa vedensuodanttimet tarpeesi mukaan. 


jaa